Haber

Tayvan, Çinli diplomat Wang’ın egemenlik iddiasıyla ilgili sözlerini protesto etti

Çin ile egemenlik çatışması içinde olan Tayvan, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Vang Yi’nin adanın Çin topraklarının bir parçası olduğu ve tarih boyunca Çin egemenliği altında olduğu yönündeki açıklamalarını protesto ettiğini bildirdi. .

Tayvan ajansı CNA’nın haberine göre, Mainland Connections Board tarafından yapılan açıklamada, Pekin ve Taipei’nin ilişkilerinde “eşit” olduğu ileri sürülerek, Çin’in Ada’daki tarihsel hakimiyetine dayalı egemenlik iddiasına itiraz edildi.

Tayvan’ın hiçbir zaman Çin Halk Cumhuriyeti’nin bir parçası olmadığına vurgu yapılan açıklamada, Wang’ın “Tayvan hiçbir zaman olmadı ve olmayacak” iddiasına yanıt olarak ada halkının “egemen bir ulus” olduğu görüşü dile getirildi. ülke ol”

Açıklamada, “tek Çin” unsurunun uluslararası toplum tarafından hiçbir zaman kabul görmediğine dikkat çekilerek, Çinli yetkililere “Tayvan’a yönelik baskıcı taktiklere son verilmesi” çağrısında bulunuldu.

Çin’in üst düzey dış politika yetkilisi Wang, dün Almanya’da düzenlenen 59’uncu Münih Güvenlik Konferansı’nın “Çin’in dünyadaki yeri” konulu oturumunda Tayvan meselesinin askeri bir gerilime dönüşüp dönüşmeyeceği sorusuna “Tayvan, Çin” yanıtını verdi. topraklarının modülüdür, hiçbir zaman başka bir ülke olmamıştır ve gelecekte de olmayacaktır. Tayvan meselesindeki statüko budur. Statükoyu değiştirmek isteyen Çin değil, Ada’daki bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı güçlerdir.” ifadesini kullanmıştı.

Çin-Tayvan çatışması

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kumintag) güçleri ile Mao Zidong liderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasındaki iç savaştan galip çıkan Komünistler, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) kuruluşunu ilan ettiler. 1 Ekim 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti. .

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri, 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” gücünün Ada’da devam ettiğini iddia ederek Tayvan’a yerleşerek Taipei’de geçici bir hükümet kurdular.

Çin’in kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği Tayvan, 1949’dan beri fiilen bağımsızlığın tadını çıkarıyor. Anakara Çin ile Tayvan arasındaki ayrılık ve egemenlik çatışması devam ediyor.

“Tek Çin” ilkesini vurgulayan Pekin, Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve onu tanıyan ülkelerin diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor. Tayvan ile.

BM üyesi ülkelerin çoğu Pekin hükümetini Çin’in meşru temsilcisi olarak kabul ederken, Tayvan’da hükümeti diplomatik olarak tanıyan 14 ülke bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu