Ekonomi

Alinur Aktaş: Bursa’nın geleceği kentsel dönüşümde

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından Türkiye genelinde büyük bir yardım seferberliği başlatıldığını kaydeden Aktaş, Bursa’nın bu seferberliğe büyük destek verdiğini hatırlattı. Bine yakın personel, 300’den fazla araç ve ekipmanla bölgede hizmet verdiklerini ifade eden Aktaş, Hatay’da toplanan yardımların dağıtılması, seyyar tuvaletlerin kurulması, çadır kentlerin kurulması ile görevlendirildiklerini söyledi. ve konteyner kentler, kesintisiz devam ediyor. Bursa’nın da deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Aktaş, deprem riskine karşı yaptıkları ve planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“Kentsel dönüşüm en büyük hedefimiz” Bursa’nın geleceğinin kentsel dönüşümde olduğunu belirten Aktaş, bu dönüşümün ya kontrollü ve planlı bir şekilde gerçekleşeceğini ya da can kaybı ve milli servetin heba olmasıyla sonuçlanacağını sözlerine ekledi. deprem nedeniyle. Bursa’nın geleceği için atılacak her adımın kentsel dönüşüme vesile olacağını belirten Aktaş, “Bu işi belediyelerin rutin olarak yaptığı bir faaliyet olarak görmüyoruz. Her gün ekranlarda gördüğümüz sahnenin de açıkça gösterdiği gibi bu iş vatandaşlarımızın hayatını kurtarmakla eşdeğerdir. Bu anlayışla kentsel dönüşümü yüksek bir hedef olarak görüyoruz.”

650 bin binanın yapı envanteri oluşturuldu

Bursa’nın Türkiye’de konum tehlike haritaları üreten ilk üç ilden biri olduğuna işaret eden Aktaş, bugüne kadar birçok veriyi toplayıp analiz ettiklerini söyledi. TÜBİTAK ile 3 yıllık çalışmanın ardından halen yürüttükleri çevre düzenlemesi çalışmasının bilgi toplama sürecinde tüm ilin yerini ortaya koyduklarını belirten Aktaş, Bursa’da yaklaşık 650 bin konutluk yapı envanteri oluşturduklarını söyledi. 2020 yılından beri devam eden süreçte.

Çalışmaların yüzde 80’ini tamamladıklarını belirten Aktaş, şöyle devam etti: “Binaları kat yüksekliği, yapım yılı gibi kriterlere göre sınıflandırıyoruz. Bu çalışma Merkez Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Gürsu, Kestel ilçeleri için tamamlanmıştır. Diğer ilçelerimiz için de kısa süre içerisinde bu analizi tamamlamış olacağız. Bir diğer adımımız da bu yapıların risk durumlarını ortaya çıkarmak.”

1.968 bina yıkılacak Farklı ilçelerde 10 bölgede kentsel dönüşümün devam ettiğini veya planlama sürecine dahil olduğunu söyleyen Aktaş, kentsel dönüşüm ve riskli yapılaşma çalışmaları kapsamında 352 binada 2.180 bağımsız bölümü yıktıklarını söyledi. 5 yıllık bir süreçte, bu yıl 1.270 adet bağımsız bölümün inşaatını tamamladılar. Yiğitler, Hotsu ve Beşyol’da hak sahiplerine teslim edeceklerini açıkladı. Bursa genelinde devam eden ve hedeflenen toplam 870 bin metrekarelik proje alanında 1.968 binadaki 7 bin 592 bağımsız bölümün yıkılarak 2023 yılında 9 bin 980 konutun inşaatına başlanacağını belirten Aktaş, şunları kaydetti: , “Sadece afet öncesine değil, afet sonrasına da hazırlık yapıyoruz ama her şeyden önce afete hazırlanıyoruz. Depremden hemen önce çalışmamız gerekiyor. Bu konuda hepimize görev düşüyor. Hepimiz elimizi taşın üzerine koymalıyız. Bir daha canımız yanmadan önlem almalıyız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu