Ekonomi

EPDK elektrik piyasası lisanssız üretim yönetmeliğini değiştirdi

EPDK’nın Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, elektrik üretim tesislerinin farklı misyonlara sahip tedarik şirketi bölgesi sınırları içinde yer almasına ilişkin denkleştirme işlemleri 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.

Bu kapsamda, şebekeye enerjinin işletmede bulunan üretim tesislerinden verilmesi halinde, şebekeye verilen enerji yükümlü tedarik şirketi tarafından üretilerek sisteme verilmiş kabul edilecek ve ilgili kuruluş tarafından herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. bu enerji için piyasa işletmecisi ve görevlendirilen tedarik şirketi.

Aynı kapsamda sisteme verilen enerji Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmasına (YEKDEM) bedelsiz katkı olarak değerlendirilecektir.

YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak kabul edilen enerji miktarı için tahakkuk edecek sistem kullanım bedeli, ilgili şebeke işletmecileri tarafından Enerji Piyasaları İşletme AŞ’ye bildirilecektir.

Yükümlü tedarik şirketi aracılığıyla ilgili şebeke işletmecisine ödenen ve YEKDEM’e bedelsiz katkı sayılan elektrik için lisanssız üretim tesisi sahiplerine fatura gönderilmeyecektir.

Söz konusu yönetmeliğe kesintili bir konu eklendi. Buna göre, üretim tesisi kabulü henüz yapılmamış kişiler tarafından bu konunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde başvuruda bulunulması halinde ilgili husus kapsamında uzlaşma işlemleri yürütülecektir. bir defasında, ilişki sözleşmesine davet mektubunda ve temas sözleşmesinde belirtilen meclis yetkisinin yüzde 10’u uygulanır. çıkarım yapılabilir.

Öte yandan, aynı yönetmeliğin 15. fıkrasında; “üretim tesisi sahası için”sonra gelmek “30 uncu maddenin sekizinci fıkrası ile”cümle eklendi.

Yine söz konusu yönetmeliğin 17. maddesinin ilgili fıkrasında yer alan “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Ek-1 Listesine tabi projeler ile ‘ÇED Gereklidir’ kararı verilen projeler” ibaresi, “29/7/2022 tarihli ve 31907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki”. Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında belgenin alınması” ile “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Ek-1 Listesine tabi projeler ile ‘ÇED Gereklidir’ kararı verilen projeler için” “kapsam dahilinde” olarak değiştirilmiştir. Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği”.

mucurajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu