Haber

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bulunuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesine ilişkin görüşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam ediyor.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, çalışma hayatındaki tüm istikrarın bozulduğunu, piyasada fiyat istikrarının olmadığını iddia etti.

Çalışma barışının bozulduğunu savunan Türkoğlu, “Asgari ücret Türkiye’de temel ve ortak ücret haline geldi. Çalışanların neredeyse yüzde 60’ı asgari ücretli.” söz konusu.

SGK’nın iflas ettiğini öne süren Türkoğlu, “Kurumun alacaklarını tahsil edebilir misiniz?” diye sordu.

Türkoğlu, EYT üyelerine aylık ödemelerin 1 ayda tamamlanacağının açıklandığını ancak aylık 200 bine yakın ödemede halen sıkıntı yaşandığını kaydetti.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Türkoğlu’nun SGK çalışanlarına hakaret ettiğini belirterek, “Bir yılda 400 bin emekli maaşı bağlanırken 1 milyon 800 bin emekli maaşı bağlandı.” söz konusu.

Kurt ile Türkoğlu arasındaki tartışma devam ederken Komisyon Başkanı Mehmet Muş toplantıya ara verdi.

Aradan sonra konuşmasına devam eden Türkoğlu, EYT başvurularının hızla sonuçlandırılmasını istedi.

Türkiye İş Kurumu’nu da (İŞKUR) eleştiren Türkoğlu, “İŞKUR’u kapatırsanız kimsenin haberi olmayacak çünkü İŞKUR kimseye iş bulmuyor.” dedi.

“EYT’yi çok kısa süreliğine kaçıranlar için bir çalışma yapılacak mı?”

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, SGK’nın alacaklarının 477 milyar liraya ulaştığını belirtti.

SGK’nın alacaklarını tahsil edemediğini ve her geçen yıl yeni alacakların arttığını belirten Köksal, bunu Sayıştay raporlarında gördüklerini ifade etti.

Sayıştay raporlarında SGK’nın alacaklarının CHP’li belediyelerde haciz, AK Partili belediyelerde ise takas yoluyla tahsil edildiğine yer verildiğini savunan Köksal, bunun son örneğinin İzmit Merkez İlçe Belediyesi’nde yaşandığını belirtti.

Köksal: “SGK kara delik haline gelen borçlarını neden tahsil edemiyor?” sorusunu yöneltti.

Burcu Köksal, 2021 yılında SGK’nın yolsuzluk yaptığı iddiasıyla birçok üst düzey yöneticinin dahil olduğu soruşturma sonucunun kamuoyuyla paylaşılmadığını belirterek, soruşturmanın sonucunu sordu.

2018 yılında taşeron işçilere kadro sözü verildiğini hatırlatan Köksal, KİT’lerde ve hastanelerde taşeron personelin çalışmaya devam ettiğini belirtti.

EYT’yi bir gün, üç gün, bir ay kaçıranların Emeklide Adalet Derneği’ni kurarak haklarını aradıklarını belirten Köksal, “Sigorta yaptırdığı için 20 yıl beklemek zorunda kalacaklar var. Çok kısa bir süre, 8 Eylül 1999’dan sonra. Bu konulara ilişkin bir düzenleme olacak mı?” “Yoksa tam tersi emeklilik yaşı mı artırılacak? Kamuoyu bir açıklama bekliyor.” dedi.

“İnsanlar enflasyon altında eziliyor”

HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, Türkiye’de yoksullukla mücadele kapsamında bir programın bulunmadığını ve üretimin finansmanı yaklaşımının uygulandığını iddia etti.

Enflasyonla mücadeleyi de eleştiren Temelli, “Merkez Bankası’nı enflasyonla mücadelenin dayanağı gibi görüyorsunuz. Ancak enflasyonun bu kadar yüksek olduğu, yoksulluğun yaygın olduğu bir yerde bu çok kritik” dedi. Fiyatlar enflasyona zarar vermeyecek şekilde düzenleniyor. Bizim ülkemizde tam tersi oluyor. İnsanlar enflasyonun altında eziliyor, 6 ay sonra enflasyon ayarlaması geliyor.” fikrini savundu.

Büyük şehirlerdeki asgari ücretlilere ulaşım desteği talebi

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye’de işgücü piyasası ve çalışma hayatına ilişkin köklü bir reform yapılması gerektiğini belirtti.

Bu alanda daha önce de çok önemli düzenleme ve reformların yapıldığını anlatan Kalaycı, “Toplumun her kesimine yeterli gelire sahip insana yakışır iş olanaklarının sunulması, insan kaynağının kalitesinin yükseltilmesi ve aktif kullanılması sağlandı. ücret-verimlilik bağı güçlendirilir, iş sağlığı ve güvenliği koşulları iyileştirilir ve aktif hale getirilir. “Denetlenen bir işgücü piyasasının oluşmasını öngörüyoruz.” dedi.

Günümüzde çalışma hayatındaki en önemli sorunun aracı sorunu olduğunu kaydeden Kalaycı, bunun temel kaynağının 28 Şubat döneminde mesleki eğitime vurulan darbe olduğunu ifade etti.

Kalaycı, 1992 yılında emeklilik yaş sınırının kaldırılarak kadınların 38, erkeklerin ise 43 yaşında emekli olmasının önünün açıldığını belirterek, bunun bütçe açıklarının hızla büyümesinin temel faktörlerinden biri olduğunu kaydetti. sosyal güvenlik kurumlarının

Mustafa Kalaycı, “1992’de yaş sınırı kaldırılmasaydı sosyal sigorta sisteminin mali yapısı daha güçlü olurdu, ’emeklilik yaşında sıkışıp kalanlar’ diye bir şey olmayacaktı, sosyal güvenlik sisteminin mali yapısı daha güçlü olacaktı. Emeklilerimize çok daha fazla maaş verme imkanı oluştu. Kaba bir hesap söylüyorum, en düşük emeklinin maaşı 20 bin liranın üzerinde olur.” sözlerini kullandı.

Asgari ücret ve maaş artışlarına da değinen Kalaycı, “MHP olarak net asgari ücretin açlık sınırının üzerine çıkarılması, büyük şehirlerde asgari ücretlilere ulaşım desteği verilmesi, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. daha uygun hale getirileceğini, 2024 Ocak ayında uygulanacak maaş artışlarında enflasyon farkıyla birlikte sosyal yardım payı da verileceğini ifade etti. dedi.

“EYT üyelerinin aylık ödeme süreci büyük oranda tamamlandı”

AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, istihdamın artırılması ve çalışma barışının sağlanmasının 2002 yılından bu yana hükümetin temel hedefi olduğunu belirtti.

Kurt, hayata geçirdikleri reformlarla gerçek adımlar atmaya devam edeceklerini ve Yüzyıl Türkiye vizyonuyla ortaya koyacaklarını söyledi.

EYT yönetmeliği hakkında da bilgi veren Kurt, 3 Mart 2023 itibarıyla başvuruların alınmaya başladığını ve 2 milyona yakın başvuru yapıldığını kaydetti.

Başvuru inceleme ve aylık emeklilik süreçlerinin büyük oranda tamamlandığını vurgulayan Kurt, “Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 632 bin kişiye aylık yardım yapıldı ve sigortalılara bilgi verildi. Sigortalılardan bazıları Henüz şartları yerine getirmedikleri için, prim gün sayılarının yeterli olmaması veya Bağ-Kur sigortalısı sayılmaları nedeniyle emeklilik haklarını karşılayamıyorlar.” “Görünen o ki halk arasındalar. Çok az sayıda sigortalının aylık ödeme işlemleri devam ediyor.” söz konusu.

Yılda 400 bin sigortalıya emekli maaşı veren SGK yetkililerinin 2-3 ay içinde 1 milyondan fazla vatandaşa emekli maaşı vermesinin takdire şayan olduğunu belirten Kurt, “SGK çalışanlarını eleştirmek tam bir haksızlıktır.” değerlendirmesini yaptı.

Bütçe görüşme komisyonunun verdiği öğle yemeği arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın memleketi Mardin’in yöresel lezzetleri ikram edildi. Yemek menüsünün şef Ebru Baybara Demir tarafından hazırlandığı öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu