İş

Küba’dan Türk iş dünyasına “yenilenebilir enerji” yatırımı daveti

Dış Ekonomik Bağlar Heyeti (DEİK), Türk iş dünyasını Küba Devlet Lideri Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez ile İstanbul’da bir ortaya getirdi.

Türk şirketlerini yeni yatırımlarla birlikte Küba’da daha fazla görmeyi arzuladıklarını belirten Küba Devlet Lideri Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez, “Küba’da şu an pek çok Türk firması farklı bölümlerde yer alıyor. Lakin önümüzdeki devirde Türk firmalarının sayısının artmasını istiyoruz. Türkiye ile Küba ortasında demir, metal ve tıbbi materyaller üzere ortak işlerimiz var. Ayrıyeten güç alanında da elektrik üretimi konusunda da iş birlikleri kelam konusu. Türkiye özelinde elektrik üretimi ve dağıtımı alanında Küba’daki iş birliğimizi artırmak ve bu alandaki yatırımların çeşitlenmesini hedefliyoruz. Biyoteknoloji, yenilenebilir güç, turizm, tarım, hayvancılık, sıhhat, eğitim ve kültür alanlarında iş birliği fırsatlarını kıymetlendirerek, iki ülke ortasındaki ticaret hacmini 200 milyon dolara ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Bakan Diaz: Türk iş dünyasına Mariel ve ZED Mariel bölgelerinde teşvik ve avantajlar var

Küba’nın yabancı yatırımcılar ve Türk iş dünyası için büyük fırsatlar sunduğunu söyleyen Küba Dış Ticaret ve Yabancı Yatırım Bakanı Rodrigo Malmierca Diaz, “Küba, son yıllardaki toplumsal gelişimi, artan memleketler arası bedeli ve yabancı yatırımcıların kattığı cazibe ile birlikte olumlu bir değişim yaşıyor. Küba’da yatırım yapmak için öncelikle şeffaflık bekliyoruz. Yabancı yatırımcılara sunduğumuz avantaj ve takviyelerle birlikte yabancı şirketler ile projelerimizin birçoklarını somutlaştırdık. Türkiye ile ticari iş birliğimizi geliştirmek için karşılıklı mutabakatlar imzalayarak, yeni adımlar attık. Devlet başkanlarımızın ortaya koyduğu amaçlara ulaşabilmek için birlikte çalışmalıyız. Küba’nın ekonomik planını ve kalkınması değiştirecek, 2030 yılını hedefleyen yeni bir yol haritamız var. Sürdürülebilir bir gelişim modeliyle bir dizi teknolojik adım atıyoruz. İktisadımızı modernleştiriyoruz. 2014 yılında yabancı yatırım kanunu çıkardık. Mariel münhasır bölgesini oluşturduk. Mariel bölgesini 9 bölgeye ve kesimlere ayırdık. Türk iş dünyasını da yabancı yatırımcılarımı ortasında, buraya çekmek istiyoruz. Biz yalnızca finansman değil, teknolojinin gelmesi ile yeni kesimlerin de ortaya çıkmasını istiyoruz. Türk iş dünyası ile birlikte 3’üncü ülkelere ihracat yapmak istiyoruz. Tarım, yenilenebilir güç, güç bölümlerinde yabancı yatırımlar bekliyoruz. Türk iş dünyası için Mariel ve ZED Mariel bölgelerinde sunduğumuz önemli teşvik ve avantajlar var” diye konuştu.

Türk iş dünyası ile yenilenebilir güçte iştirake hazırız

Küba Güç ve Madenler Bakanı Vicente de la O Levy ise bilhassa yenilenebilir güç alanında yatırım yapmak için Türk iş dünyasını Küba’ya davet ettiklerini belirterek, “Küba’da şu an maden, nikel, mineraller ve elektrik alanlarında önemli bir dış yatırım var. Türk iş dünyası ile güç alanında yeni iştiraklere ve iş birliklerine hazırız. Elektrik dağıtımı konusunda son derece kıymetli fırsatlar kelam konusu. Yatırımcılar için yenilenebilir güç, biyokütle, hidroelektrik santraller ve rüzgar gücü üzere kesimlerde fırsatlar var. Hidrolik santrallerde de bilhassa dağlık bölgelerde yatırıma uygun yerler ve yatırım yapan şirketler için farklı iş modeli dayanakları sunuyoruz” dedi.

Olpak: Turizm, inşaat, dokumacılık ve besin da amaç dallarımız ortasında yer alıyor

26 yıl ortadan sonra Küba’dan Türkiye’ye Devlet Lideri seviyesinde gerçekleşen bu seyahatin iş dünyası açısından da son derece kıymetli olduğunu belirten DEİK Lideri Nail Olpak, “İki ülke dış ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 40 milyon doların üzerinde gerçekleşti. İkili ticaretimizin daha da geliştirilebilmesi ve ihraç eserlerinin çeşitlendirilebilmesi için Küba ile yeni iş birliği alanlarının istişare edilmesi değerli. Bilhassa sıhhat dalında yapılacak ortak projeleri çalışabiliriz. Ayrıyeten, turizm, inşaat, dokumacılık ve besin da amaç bölümlerimiz ortasında yer alıyor. Bilhassa ilaç alanında da birtakım yeniliklerle birlikte ek işler yapabiliriz. Ayrıyeten Küba’nın altyapı muhtaçlığını biliyoruz. Dünyada kendisini kanıtlamış, deneyimli müteahhitlerimiz de bu alanda bir arada çalışmaya hazırlar” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu