Haber

Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili sorusuna yanıt: Görevini yerine getirmeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan ziyaretlerinden dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan önümüzdeki ay Litvanya’da yapılacak NATO Liderler Zirvesi “İsveç’in Türkiye’den NATO üyeliğine olumlu yaklaşma beklentisi var. Türkiye’nin İsveç’ten atmasını istediği somut adımlar vardı. Bu konudaki son durum nedir?” Sorulması üzerine olağanüstü bir durum olmadığı takdirde Vilnius’ta yapılacak olan tepeye katılacağını belirtti.

“Bu beklentileri karşılayacağımız anlamına gelmiyor”

“İsveç’in beklentileri, bu beklentilere uyacağımız anlamına gelmiyor. Bu beklentileri karşılamamız için öncelikle İsveç’in üzerine düşeni yapması gerekiyor.”Erdoğan, geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile İstanbul’da bir görüşme yaptığını hatırlattı.

Erdoğan, Stoltenberg ile görüşmesine ilişkin şunları söyledi:

“Bizim kendisine söylediğimiz şuydu: Eğer bizden İsveç’in beklentilerine cevap vermemizi bekliyorsanız, öncelikle İsveç’in bu terör örgütünün bir zamanlar yaptığını yok etmesi gerekiyor. Stoltenberg bunları bize anlatırken maalesef o dönem teröristler yanılıyordu. İsveç’te yine sokaklarda gösteri yapıyor.Daha sonra İbrahim Bey o görüntüleri muhatabına gönderip ‘Şu anda Cumhurbaşkanımız Stoltenberg ile görüşüyor ama teröristler yine İsveç’te gösteri yapıyor’ dedi. “İşleri düzelttiniz ve bu teröristlere sokaklarda gösteri yapma fırsatı vermediniz. O halde ‘İyi niyetle yaklaşalım’ diyelim. Bu resimde artık bu işe olumlu yaklaşamayız. Kaldı ki bu bir anayasal mesele değil, bir hukuk meselesi de değil. Bu nedir? Kolluk görevlileri Ne işe yarar? Hayır. Aslında hem yasalarda hem de anayasalarda kolluk kuvvetlerine tanınan haklar var. Bu hakları kullanın. Bu hakları kullanmayacaksınız, bize ‘Gelin İsveç’i NATO’ya alın’ diyeceksiniz. NATO’nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO bununla bir kez ilgilenmeli. Bunu hallettikten sonra Vilnius’tayız falan diyip “el bebek gül bebek” diyemeyiz. Başdanışmanım Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç bugün İsveç, Finlandiya, NATO heyeti ile Daimi Ortak Mekanizma’nın dördüncü toplantısını gerçekleştirecek. Onlara şu mesajı verecek zaten; ‘Yani bu Cumhurbaşkanımızın görüşü, kesinlikle Vilnius’ta farklı bir şey beklemeyin.'”

saphanehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu