Ekonomi

ABD’de küçük işletme güveni son 11 yılın en düşük seviyesinde

Amerika Birleşik Devletleri’nde küçük işletmeler arasındaki güven Aralık 2012’den bu yana en düşük noktasına geriledi. Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu (NFIB) Salı günü Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi’nin Mart ayında 0,9 puanlık düşüşle 88,5’e gerilediğini açıkladı. Bu düşüş, endeksin üst üste 27. ayda da 50 yıllık ortalama olan 98’in altında kaldığına işaret ediyor.

İyimserlikteki düşüş büyük ölçüde enflasyona ilişkin artan endişelerden kaynaklanıyor. İşletme sahiplerinin dörtte biri, Şubat ayına göre 2 puanlık bir artışla enflasyonu karşılaştıkları en önemli zorluk olarak tanımladı. Bu durum, artan girdi ve işgücü maliyetlerinin bir yansımasıdır. Ayrıca, satış fiyatlarını arttıran işletmelerin oranı bir önceki aya göre 7 puan artmıştır.

Bu fiyat artışları, yılın başında tüketici fiyatlarında görülen ve finans, perakende, inşaat, toptan satış ve ulaştırma gibi sektörleri etkileyen artışla tutarlıdır. Ayrıca, işgücüne olan talep yavaşlama belirtileri gösterse de daha fazla işletme ücretlerini artırıyor.

NFIB ayrıca Mart ayında küçük işletmelerin işe alım planlarının Mayıs 2020’den bu yana en zayıf seviyesinde olduğunu belirtti. Buna rağmen, taşımacılık, inşaat ve hizmet gibi sektörler hem vasıflı hem de vasıfsız işçiler açısından hala kritik bir eksiklikle karşı karşıya.

Bununla birlikte, işgücü piyasası genel olarak güçlenme işaretleri göstermeye devam ediyor. Hükümet geçen hafta Mart ayında ekonominin 303.000 kişiye istihdam sağladığını ve Şubat ayında %3,9 olan işsizlik oranının %3,8’e düştüğünü bildirdi.

Tüketici fiyat endeksine (TÜFE) ilişkin beklentiler Şubat ayındaki %0,4’lük artışın ardından Mart ayı için %0,3’lük bir artışa işaret etmektedir. TÜFE’nin Mart ayında yıllık bazda %3,4 oranında artması beklenmektedir ki bu da Şubat ayındaki %3,2’lik yıllık artışa kıyasla hafif bir artış anlamına gelmektedir.

Enflasyon Federal Rezerv’in hedefi olan %2’nin üzerinde seyretmeye devam etmektedir. Buna rağmen, kesin zamanlama belirsizliğini korusa da merkez bankasının bu yıl içinde faiz indirimlerine başlaması bekleniyor. Fed, Mart 2022’den bu yana gösterge gecelik faiz oranını 525 baz puan artırdı ve Temmuz ayından bu yana politika faizini %5,25-%5,50 aralığında tuttu.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-senpazar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu