Ekonomi

2 Fed yetkilisinden faiz mesajı

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, yüksek faiz oranlarının ekonomiyi daha da yavaşlatmasını ve enflasyonu merkez bankasının yüzde 2 hedefine getirmesini beklediğini söyledi.

Bu yıl para politikasına oy verecek olan Barkin Pazartesi günü, işgücü piyasasındaki gücün Fed’e, borçlanma maliyetlerini düşürmeden önce enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düşük seyredeceğine dair güven kazanması için zaman sunduğunu söyledi. Ancak konut ve hizmet enflasyonunun devam etmesi halinde, bu yıl da görüldüğü gibi fiyat artışlarının yüksek kalması riskinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Barkin, Güney Carolina’daki Columbia Rotary Kulübü’ndeki konuşmasında, “Bugünkü kısıtlayıcı oran seviyesinin, enflasyonu hedefimize geri getirmek için talebi sınırlayabileceği konusunda iyimserim. Daha yüksek oranların tam etkisi henüz gelmedi” dedi.

Richmond Fed başkanı, satıcıların hâlâ fiyatları artırmaya çalıştığını ve müşteriler güçlü bir şekilde geri adım atana kadar bunu yapacaklarını söyledi.

Barkin, “Risk şu ki, mal sektöründen daha az yardım aldığımız için barınma ve hizmet enflasyonunun devam etmesi, genel endeksi hedefimizin üzerinde bırakacaktır. Bu yıl şu ana kadar gördüğümüz şey bu” dedi.

“Fed’in bir sonraki hamlesi muhtemelen faiz oranlarını düşürmek olacak”

New York Fed Başkanı John Williams Pazartesi günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının bir sonraki hamlesinin muhtemelen faiz oranlarını düşürmek olacağını söyledi ancak bunun ne zaman gerçekleşeceğine dair bir zaman çizelgesi belirtmedi.

Williams, Beverly Hills’de yaptığı açıklamada, “Eninde sonunda faiz indirimleri yapacağız” ancak para politikasının şimdilik “çok iyi bir yerde” olduğunu söyledi.

Onun yorumları, para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) geçen haftaki toplantısının ardından geldi. Fed yetkilileri, gösterge federal fon oranını yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığında tuttu ve enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefine doğru düştüğüne dair ek kanıt ararken bu oranın belirsiz bir süre daha orada kalacağının sinyalini verdi.

FOMC’nin oy hakkına sahip üyesi olan Williams, Fed’in tercih ettiği ölçütün enflasyonun hedefin oldukça üzerinde yüzde 2,7 oranında ilerlediğini göstermesi nedeniyle faiz oranlarının 23 yılın en yüksek seviyesinden düşürülmesi için bir zaman çizelgesi sunmadı.

haber-emirdag.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu