Kapalı yetiştirme çiftliğinde 16 köpek ölüme terk edildi
BURSA’da terk edilmiş bir çiftlikte 16 köpek bulundu. Bulundukları yerden kurtarılan yavruları da dahil olmak üzere cins köpekler Havva Pati Derneği’ne (HEPAD) gönderildi. Tedavi altına alınan köpeklerden 3’ünde uyuz olduğu belirlendi. HEPAD’ın kurucusu Emre Demir, köpekleri satışa çıkarılmış ancak daha sonra terk edilmiş bir besi çiftliğinde bulduklarını söyledi. “Gerçekten dilim yok ama maalesef öyle görünüyor. Bu hayvanlara bu kirli ticarete ortak olunmasın, satılmaması gerektiğini söyleyip duruyoruz” dedi.
Bursa’da bir yetiştirme çiftliğinde 16 ‘terrier’, ‘yorkshire terrier’ ve ‘spitz’ köpeği terk edilmiş halde bulundu. Aralarında yavrularının da bulunduğu köpekler, HEPAD tarafından bulundukları yerden kurtarılarak tedaviye alındı. Çiftlik sahibinin ihbarı üzerine köpeklere ulaştıklarını belirten HEPAD’ın kurucusu Emre Demir, 3 yavrunun sağlık durumunun önemli olduğunu belirterek, “Çünkü üretim çiftliğinde bırakılmışlar. önceden kapalı, ihmal edilince daha da ihmal ediliyor, veriyorlar, ürküyorlar, ürküyorlar, hayatın ne kadar üzgün olduğunu anlatabiliyorlar, bunlar üretiliyor, üretimden sonra üretici mekanı kapatıyor, gidiyor ve gidiyor. orada bir süre, uzun bir süre kalıyorlar.Baktığımız zaman sahibi ve ailesi yok.Çünkü hiçbirinde çip yok.Muhtemelen unutulmuş.Muhtemelen merhum kasten terk edilmiş.Yani kastetmiyoruz. Çünkü ben söyleyince bu şekilde söyleyecek bir dilim yok ama maalesef öyle görünüyor. Aslında kafalarını saklayıp geri kaçmalarından da anlaşılıyor” dedi.
‘BU HAYVANLAR KİRLİ TİCARETE KATILMAMALI’ Talepler geldikçe köpek ticaretinin devam edeceğine ve bu nedenle birçok hayvanın zor şartlar altında yaşamaya devam edeceğine işaret eden Demir, “Bunları hep söylüyoruz. hayvanlar bu kirli ticarete ortak olmamalı satılmamalı çünkü bunlar sıradan doğal seleksiyon içinde doğup büyüyen hayvanlar değil insanların keyfi isteklerine göre üretilmiş hayvanlardır.birçok insan Arka planda nasıl üretildiğini bilmiyorum ama dar alanlarda yetiştiriliyor ve çok rağbet görmeyen kaidelerde üretiliyor” dedi. “16 arkadaşımız geldi. Yarısından fazlasının genel durumu iyi değil. Diğerleri de karantina altındaydı. Onların da ilk müdahaleleri yapıldı. Ancak durumları ağır olduğu için önce onlara müdahale edilmesi normal. . Diğerleri de bire bir sağlık kontrolünden geçti” dedi. GEÇİCİ EV OLUN MİSAFİR OLUN Köpeklerin tedavileri tamamlandıktan sonra yasal prosedürler doğrultusunda sahiplenileceğini söyleyen Emre Demir, hayvan sahiplenmek isteyenleri de uyararak, “Bunlar bizim gördüğümüz normal şeyler. görmüyoruz ama daha çok olduğunu biliyoruz.Bu anlamda daha çok denetim olması gerektiğine inanıyoruz.Normalde yapılıyor doğal olarak kontrollü ama ne yazık ki özellikle merdiven altı veya konutlarda üretimler oluyor. bunları bilin.insanlar kendi internet sayfalarında paylaşıp satabilirler.hayvanı sevmek başka hayvana sahip çıkmak başka.eminim herkes hayvanları sever ama herkes sahiplenemez. maddi ve manevi yükümlülükler çok fazla.Bu nedenle arkadaş edinmek istiyorsak bu kriterleri önce kendimiz değerlendirmeliyiz.En büyük tavsiyemiz önce geçici yuva olun bir deneyin,ev sahipliği yapın.Yapabileceğinize inanıyorsanız ev sahipliği yapın. ondan sonra sahip çık ömür boyu arkadaş edin.Bu anlamda herkes ilçe belediye barınaklarına, derneklere ve oradaki gönüllülere ulaşabilir. Çünkü yüzlerce, binlerce, muhtemelen milyonlarca arkadaşımız ülkemizde yuva arıyor.” 14 GÜN KARANTİNADA KALACAKLAR Terk edilmiş köpeklerin tedavi süreci hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Melike Çelebi, şunları söyledi:
“Çok kötü durumdalar. Bir tanesinde çok önemli derecede uyuz var. Diğerlerinin saç ve cilt sağlığı tamamen bozuldu. 5 yavrumuzda inanılmaz pire istilası oldu. Hepsi siyahtı. Hızlıca biz de aldık. içlerini dışlarını taradık.Mevcut olanların bir kısmını döktüler, rahatladılar.İlerleyen süreçlerde.Tek tek incelemeye devam edeceğiz.Sadece ilk geldiklerinde acil müdahale yaptık.Karantina süreci 24 saat devam edecek. en az 14 gün.Ancak uyuz olan hastalarımızda bu süre daha uzun olabilir.En önemli vaka o 3 yavrudur.Büyük ihtimalle leishmania olabilirler.Emin değiliz test yapacağız.Bu hastalık bir kan parazitidir. Kötü bakım koşullarındaki hayvanlarda olup olmadığına bakarız. Ne yazık ki, doğru zamanda doğru tedavi yapılmazsa, herhangi bir hastalık ölümcül olabilir.”